Zgodnie z generalną zasadą, podatnik ma prawo do odliczenia VAT od nabywanych towarów i usług w zakresie, w jakim dokonane zakupy mają związek z wykonywanymi przez niego czynnościami opodatkowanymi. Jednocześnie ustawodawca określił w ustawie o VAT przypadki, w których podatnikom nie przysługuje prawo do odliczenia VAT. Zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT, obniżenia kwoty lub zwrotu różnicy podatku należnego nie stosuje się do nabywanych przez podatnika usług noclegowych i gastronomicznych, z wyjątkiem nabycia gotowych posiłków przeznaczonych dla pasażerów przez podatników świadczących usługi przewozu osób.
W PKWiU, w dziale 56 sklasyfikowano „Usługi związane z wyżywieniem” i pod PKWiU 56.2 wskazano „Usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering) i pozostałe usługi gastronomiczne”, który obejmuje m.in.:
Organy podatkowe w wydawanych interpretacjach indywidualnych kierują się tą systematyką oraz powołują się na definicje słów „usługa gastronomiczna” oraz „katering” i przyjmują, że usługa gastronomiczna polega na przygotowaniu i podaniu posiłku w miejscu, w którym jest on przyrządzany (np. w restauracji). Natomiast katering oznacza dostarczenie przygotowanych posiłków w miejsce wskazane przez zamawiającego (np. do siedziby podatnika).
Biorąc powyższe pod uwagę należy uznać, że w przypadku nabycia usługi kateringowej, czynnemu podatnikowi VAT przysługuje prawo do odliczenia VAT – pod warunkiem związku wydatku z czynnościami opodatkowanymi. Stanowisko takie znajduje potwierdzenie np. w interpretacji indywidualnej Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 7 lutego 2019 r., nr 0111-KDIB3-1.4012.946.2018.1.ICz, w której czytamy:
„(…) zarejestrowanemu czynnemu podatnikowi podatku od towarów i usług, przysługuje, na podstawie art. 86 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług, prawo do odliczenia podatku naliczonego z tytułu zakupu produktów spożywczych lub gotowych posiłków (w ramach usługi cateringu) wykorzystywanych w trakcie przeprowadzania szkoleń.
Przekazanie produktów spożywczych lub gotowych posiłków ma związek pośredni z wykonywaniem czynności opodatkowanych. Zapewnienie poczęstunku podczas wielogodzinnych szkoleń klientów nie służy celom osobistym tych osób, lecz stworzeniu odpowiednich warunków do organizacji szkolenia. Tym samym wydatki te służą pośrednio do wykonywania czynności opodatkowanych przez wpływ na ogólne funkcjonowanie działalności wykonywanej przez Wnioskodawcę.
Jednocześnie wskazać należy, że prawo do odliczenia podatku naliczonego przysługuje, o ile przedmiotem nabycia są faktycznie usługi cateringowe sklasyfikowane w odpowiednim grupowaniu PKWiU. Podkreślenia wymaga, że usługi cateringowe – nie stanowią usług gastronomicznych, których nabycie zgodnie z art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy, nie uprawnia podatnika do odliczenia podatku naliczonego. (…)”
BR LIBRO | Chocimska 14, 00-791 Warszawa, woj. mazowieckie | tel.: 601 96 70 60 | email: kontakt@br-libro.pl